Održana prva škola za buduće bake

Dolazak novog člana porodice velik je i važan događaj za svaku porodicu. Uzevši u obzir da su na našem području prilično čvrste veze sa primarnim porodicama, veliku ulogu u odgajanju deteta imaju i naše bake i deke. Baka je vrlo često prva ruka mladoj majci i velika podrška u prvim roditeljskim danima.
Jasmina Mihnjak – prva škola za buduće bake
Zašto je korisna škola za bake?   Uloga bake je podjednako velika i emocionalno jaka kao i uloga majke. Za bake je dolazak bebe na svet velika stvar i još jedna novina na koju se treba adaptirati. Mada su davno prošle životnu školu roditeljstva, na bakama je sada da nauče kako je to biti mama, jednoj mami ili jednom tati, kako se to brine o detetu mog deteta. Kako svako vreme donosi novine tako je i danas u mnogim stvarima teško pomiriti ono što je bilo nekada i ono što je sada. Zato je važno da buduće bake budu upoznate sa nekim savremenim saznanjima u svetu roditeljstva, ali je isto tako njihovo bogato iskustvo značajno i može biti od velike pomoći novopečenim majkama. Upravo iz tih razloga rodila se ideja o pokretanju prve škole za buduće bake.
Super baka – Sonja Basta, pedijatrijska sestra u penziji
Šta se uči u školi za bake?   Škola za bake osmišljena je kao interaktivno predavanje u kojem bake same učestvuju zajedno sa svojim ćerkama i snajama i gde svi zajedno diskutujemo o tome koliko su se neke stvari u roditeljstvu promenile, a koliko su neke vanvremenske. Bake ustvari dele iskustvo sa nama, a slušaju i o novinama koje ranije nisu postojale. Ukazuje im se na značaj nekih novih izazova roditeljstva koji su karakteristični za savremno doba. Ipak, ono što je najvažniji deo ove edukacije jeste priča o zdravim i prihvatljivim granicama između mladih roditelja i njihovih primarnih porodica. Važno je da se o tim odnosima priča još u trudnoći kako bi svima bilo jasno šta je ok, a šta nije. Naravno, ta pravila postavljaju oni sami i razlikuju se od porodice do porodice. Dobro postavljene granice koje nisu rigidne, a ni potpuno propustljive, kao i dobri međusobni odnosi novopečenih roditelja sa svojim primarnim porodicama, utiču na zadovoljstvo svih članova koji će u prvoj godini najviše vremena provoditi sa novopridošlim članom – bebom.
Buduće mame i bake u Bebac startup centru
Kako su bake reagovale?  Bake koje su prisustvovale prvom ovakvom događaju namenjenom upravo njima, nisu krile svoje oduševljenje. One su zajedno sa svojim ćerkama i snajama bile u prilici da razmene mišljenja, čuju možda nešto novo, da upoznaju jednu super baku, divnu Sonju Bastu, kao i njenu unuku Sofiju koja nam je svima objasnila zašto su bake toliko važne! Sonja je patronažna sestra u penziji koja je ceo radni vek provela u porodilištu i koja je više nego pravi sagovornik na teme koje su bile aktuelne na predavanju. Predavač i autor ove lepe priče je psiholog Jasmina Mihnjak koja je ujedno i koordinator Bebac startup centra. U Bebac startup centru redovno se održavaju različiti programi podrške trudnicama, sadašnjim i budućim roditeljima. Gde se škola održava? Škola za buduće bake održava se u Bebac startup centru u Novom Sadu. Sledeći susret sa bakama rezervisan je za 14.12. u 18h. Predavanje je besplatno uz obavezne prijave na ovom sajtu.

Ostavite odgovor