Предавање Данила Копривице на тему „Досије СИРИЈА“ 22. октобра на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Данила Копривице на тему „Досије СИРИЈА можете погледати 22. октобра у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Оно што су ТВ слике из Бејрута представљале за одрастање генерације седамдесетих, деведесетих је била Босна, а данас је то Сирија – директан пренос тријумфа људске деструкције и насиља над историјом, природом и најнемоћнијим припадницима друштва.

Колико милиона душа треба да кошта фикција либералне демократије  да би се поставило једноставно цивилизацијско питање – шта је важније за будућност Сиријаца: тешко примењив западни идеал и ратни хаос или мир и еволуција заробљеног политичког друштва? Aли ван сваке дилеме, секуларног и мултиконфенсионалног сиријског друштва,  са завидно високим правима жена, и до рата, друштва релативног економског благостања.

Или можда свету уопште није важно шта је за Сиријце животно важно? Јер је рат у Сирији више заступнички него грађански. Још мање је верски, како неки желе да га искривљено прикажу. Много пре је то рат за скромне енергетске ресурсе неголи рат за права жена и за слободне изборе. Много више то је рат против утицаја Ирана и Русије, него рат за начела секуларног друштва и либералне демократије.

Крајње је време  да и ми себи  поставимо ова питања и да широм отворимо очи и уши, да ставимо прст на чело и схватимо поруке и поуке које нам рат за Дамаск доноси. Јер живимо у простору и у времену у коме се историја често римује али каткад и понавља.

Време је за шездесет трећу  Зелену дебата, нову сесију  серијала „Досије“.