ПОЧЕЛЕ НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ

Концертом славног виолинисте и концерт-мајстора Лондонског симфонијског оркестра Романа Симовића који је у Синагоги наступио уз пратњу Војвођанског симфонијског оркестра и маестра Александра Марковића почео је 41. Међународни фестивал уметничке музике – НОМУС. Овогодишње Новосадске музичке свечаности одржавају се од 21. до 28. октобра, у организацији Музичке омладине Новог Сада, а под покровитељством Града Новог Сада.

Пре почетка концерта присутнима се обратио члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је отворио Фестивал. Он је изразио задовољство што je упркос пандемији корона вируса, НОМУС задржао квалитет и међународни карактер.

Новосадске музичке свечаности више од 40 година представљају празник музике у Новом Саду. Радост сусрета публике са најбољим уметницима данашње светске музичке сцене и откривање нових, другачијих форми опипљива је и то је, поред квалитетног програма, оно што Фестивал чини посебним и што га сврстава у ред најзначајнијих културних догађаја у нашој земљи. Поносни смо на НОМУС и захвални Музичкој омладини што уз различите изазове, већ деценијама чува и негује праве културне вредности у Новом Саду. Као што овогодишњи мото Фестивала сугерише, у наш град, на НОМУС долазе врхунски музичари из целог света, а захваљујући музици коју стварају, сви заједно мигрирамо у неке лепше светове, где само уметност може да нас одведе – изјавио је Далибор Рожић.

У оквиру 41. издања Новосадских музичких свечаности које се реализују под слоганом „Миграције“ наступиће реномирани солисти и ансамбли из Италије, Шпаније, Русије, Јерменије, Велике Британије, Аустрије и Србије. Програм Фестивала представља занимљиви спој уметничке, етно и крос овер музике, а публика ће имати прилику да види и плесни, фламенко спектакл. Такође, поводом обележавања 230 година од смрти Волфганга Амадеуса Моцарта биће изведена различита дела из опуса тог највећег музичког генија свих времена.