Предавање др Александре Колаковић на тему „Париз између два светска рата: слике са Светске изложбе 1937” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Александре Колаковић на тему „Париз између два светска рата: слике са Светске изложбе 1937. године” (28. 4. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Страначке борбе и чињеница да је свет полако улазио у нови сукоб покретали су француске политичаре и дипломате на мобилизацију. Као држава која је већ тада снажан акцент у дипломатским активностима усмеравала на културну дипломатију, Француска се у поменутим околностима упустила у организовање још једне светске изложбе. Имајући у виду нове међународне околности, раст фашизма и нацизма у Европи и немачке планове, Француска је приступила организовању Светске изложбе у Паризу 1937. године. Циљ изложбе био је да покаже како уметност и техника нису супротстављене.

Анализирајући политичке, економске и културне околности у којима се изложба организовала и одвијала, као и техничка достигнућа и идеје које је промовисала у предвечерје Другог светског рата, др Александра Колаковић осветлила је улогу Француске и значај светских изложби у комплексним међународним односима тога доба.