Предавање др Горана Васина „Хабзбурзи – историја, династија, монархија (први део)”  на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Хабзбурзи – историја, династија, монархија (први део)” (19. 6. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Хабзбурзи су спадали у ред најзначајнијих европских династија, а породица Хабзбург и њихова монархија значајно су утицале и на решавање српског питања. Тема овомесечне трибине др Горана Васина јесте историјат саме породице, будући је о односу Срба и Хабзбурга било речи и у неким ранијим предавањима. Др Васин наводи како је веома значајно упознати историју породице која је владала централном и југоисточном Европом током неколико векова и кључно утицала на решавања националног питања на овим просторима, упознати се са њеном традицијом, културом и свим оним достигнућима која су Хабзбурговци оставили иза себе на просторима централне Европе. Све процесе везане за делатности династије, који ће условити и читав низ проблема у решавању националног питања кроз 19. век, важно је, како др Васин истиче, сагледати из најразличитијих углова и упознати најважније личности династије.

Из динамичног тока хабзбуршке историје разбуктава се читав низ процеса на европском континенту, нарочито од друге половине 15. века. Сама породица је кроз велики број владара утицала на дешавања не само у централној и југоисточној Европи, већ и у западној. У тринаестом веку је први владар из династије Хабзбурга који је понео царску титулу био Рудолф I, али од времена Албрехта II и Фридриха III Хабзбурзи непрекидно имају царску круну, све до времена Рата за аустријско наслеђе. Од Фридриха III и Максимилијана I добро осмишљеним и стратешки испланираним брачним везама Хабзбурзи постају владари значајног дела Европе, али и свих оних великих прекоокеанских поседа које ће конкистадори донети шпанским Хабзбурзима. На тај начин, кроз велики сукоб и прво глобално надметање Османлија, Француске, Хабзбурговаца широм Медитерана, у Италији, касније и других делова Европе, добија се значајно другачија слика Европе од оне која је била симболика средњег века.