Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Председнички избори у САД“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Председнички избори у САД“ можете погледати  (21. 12. 2020) на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Након серије предавања која прате политичку ситуацију у САД, изборима и дешавањима након њих, Рајић се осврнуо на појам под називом lame-duck session. Овај термин везује се за период смењивања председника у Белој кући и везује се за одређене датуме током којих се нови председник и конгрес упућују у рад и протокол. Све ово се ради како би председник оног дана кад уђе у свој кабинет могао на адекватан начин одолети свим изазовима, и да не би Америка трпела што је претходна два месеца, колико овај период траје, било неопходно новој администрацији да се ухода и почне да ради.

„Ово су симболи једне практичности америчког друштва, где видите да се осмишљава све на такав начин да се оствари један компромис и да се задовоље основни демократски постулати, и оно што је можда најважније – традиционална америчка прагматичност“, објашњава Рајић додавши да се све што је осмишљено мора извести до краја на адекватан начин.