Предавање историчара Милована Балабана „Босна и Херцеговина у Великом рату – став Британије“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Босна и Херцеговина у Великом рату – став Британије“ можете погледати  (21. 12. 2020) на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Питање БиХ потресало је међународне односе још од Берлинског конгреса 1878, када је мандат да окупира овај простор добила Аустроугарска. Тада је Британија здушно подржала двојну монархију, што је довело до тога да Аустроугарска има уплива и у српску државну власт.

Српска држава била је константно минирана од стране Белике Британије током 19. века, а са друге стране је спречавала Русију да се рашири на просторе Балкан. „Од половине 19. века отприлике датира и термин Велика Србија који је негде промовисала Аустрија, али као да је у позадини свега тога био Лондон, јер видећемо на почетку 20. века да они оперишу са тим термином“, објашњава предавач.

Током Великог рата коначно долази до изражаја да је Босна и Херцеговина српска земља, што је Аустроугарска прикривала због Анексије. Британци су, с друге стране, тога били свесни.

Заједно са предавањима о Србији, као и о Црној Гори у Првом светском рату, ово предавање заокружује целину о ставу Британије према српским државама.