Предавање мср Срђана Граовца „РУСКА КРВАВА НЕДЕЉА – РЕВОЛУЦИЈА 1905. ГОДИНЕ” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „РУСКА КРВАВА НЕДЕЉА – РЕВОЛУЦИЈА 1905. ГОДИНЕ” (5. 6. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Када је 23. и 24. јуна руска приватна војна компанија „Вагнер“ кренула у свој сад већ чувени марш на Москву, тачније када су прво заузели Ростов на Дону – центар одакле руска војска врши своје операције у Украјини, затим се упутили према Вороњежу и даље према Москви ‒ многима је деловало да се историја понавља. Сам председник Русије Владимир Владимирович Путин повукао је паралелу са 1917. годином када се у Русији десила чувена револуција, прво Фебруарска а затим и Октобарска, нагласивши да неће дозволити да се тако нешто опет понови и да Русији буде украдена војна победа.

Међутим, Граовац наглашава да су великој руској револуцији из 1917. претходили догађаји из 1905. године, отпочети догађајем под називом „Крвава недеља“ када је цар Николај II успео да спречи побуну у Русији и промену власти. Догађаји 2023. године неодољиво подсећају на велику Руску револуцију али брзом интервенцијом председника Русије спречен је нови унутрашњи преврат на руском тлу.