Предавање Предрага Рајића „ЗНАЧАЈ 4. ЈУЛА У АМЕРИЧКОЈ СВЕСТИ” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „ЗНАЧАЈ 4. ЈУЛА У АМЕРИЧКОЈ СВЕСТИ” (4. 7. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Тема овомесечног предавања Предрага Рајића у фокус ставља празник 4. јули који представља важан историјски догађај који Американци славе. У питању је Дан државности који представља догађај из 1776. године када су Oчеви-оснивачи на Другом континенталном конгресу у Филаделфији донели одлуку да прогласе независност оригиналних 13 колонија у САД, независност од Британске империје и да на тај начин настану САД, тј. њихов основ који ће после бити заокружен, неких десетак година касније, доношењем америчког устава.

Од 1865. године није било рата на тлу Сједињених Америчких Држава, не узимајући у обзир Хаваје и луку Перл Харбор, који ће тек касније ући у састав САД. Славећи овај празник Американци се сећају и то сећање им служи за наук да никад више не дозволе да буду потчињени некој великој сили, те да ће се попут змије за жутој застави из периода рата за независност борити и „угристи“ све светске завојеваче у својим освајачким намерама.