Сусечани против пошумљавања: Ако уништите – пашњак уништићете село

Удружење сточара „Фрушкогорско Подунавље“ из Сусека упутило је допис председнику општине Беочин, Месној заједници Сусек и седишту Јужнобачког округа, у којем тражи помоћ да се заустави пошумљавање дела пашњака који мештани годинама користе за испашу стоке. У Удружењу истичу да су у току припреме дела постојећих пашњака за садњу индустријске тополе, иако на њему никада није била шума, већ је увек служио искључиво за напасање крава и оваца. Сусек, мало село у Беочинској општини, броји око 1000 становника, већином сточара. Пашњак од око 300 хектара, који се налази у самом селу, главно је место напасања стоке, од које Сусечани већ деценијама живе. Међутим, Национални парк „Фрушка гора“, који управља овом земљом, у децембру прошле године обележио је део пашњака и определио га за пошумљавање. На овакву могућност село се дигло на ноге. Тврде, ако се уништи пашњак, уништиће се и село.

Пашњак који је некада био својина Месне заједнице Сусек, данас је у власништву Министарства пољопривреде, а у катастру се води као шума, те је по том основу и опредељен за пошумљавање. Из НП „Фрушка гора“ наводе да је Војводина међу најмање пошумљеним регијама, те да је то један од основних разлога сто се планира тај подухват.

Мештани, са друге стране, тврде да ово никада није била шума, већ искључиво пашњак који је одувек служио за напасање стоке и овом селу обезбеђивао егзистенцију.

Сусечанима је у сусрет изашао председник општине Беочин Митар Милинковић, који се надлежним институцијама у држави и покрајини обратио за помоћ. Циљ је, како је за нашу телевизију рекао, пронаћи адекватно компромисно решење и ако је могуће спасити пашњаке у Сусеку.

На заједничком састанку код председника општине примедбу на ову могућност нису имали, како нам је речено у Општини, ни Сусечани ни НП“Фрушка гора“. Ипак, коначан суд о томе да ли ће пошумљавање у Сусеку бити избегнуто или спроведено у дело даће Министарство пољопривреде као власник земљишта.

Ostavite odgovor